Logo De Gazonrenovator

Gazononderhoud

Een bodem met een goede bodemstructuur en een ideale Ph-waarde zijn onmisbaar om een mooi, gezond gazon te bekomen. Dit zijn echter slechts de basisvoorwaarden. Om je gazon topfit te houden, is er een intensief onderhoud nodig.

Het eerste waar iedereen aan denkt is het maaien van een gazon. Uiteraard is dit nodig om een strakke en dichte grasmat te hebben. Het zorgt er echter voor dat het gazon ook continu onder stress staat en zichzelf moet herstellen. De grassoortendiversiteit komt onder druk te staan(waardoor kale plekken ontstaan die worden overgenomen door mos- en onkruidgroei) en het gras blijft voedingsstoffen uit de bodem weghalen (waardoor de bodem wordt uitgeput).

Daarom is het ook belangrijk om:

 • het gazon te kalken indien nodig.
  Dit zorgt ervoor dat de de Ph-waarde op peil blijft (voorkomt mos-groei en zorgt voor een goede voedingsopname door het gras)
 • het gazon te bemesten.
  Dit zorgt voor voldoende voedingsstoffen in de bodem waardoor de bodem niet uitgeput geraakt. Vergeet hierbij ook niet om voldoende mineralen in te bodem te behouden.
 • organisch materiaal toe te voegen.
  Dit draagt bij tot een goede bodemstructuur en een optimaal bodemleven. Dat bodemleven zet het organisch materiaal om naar humus en zorgt zo voor opneembare voedingsstoffen.
 • te verticuteren.
  Verticuteren is het machinaal verwijderen van mos, onkruid en afgestorven grasresten die de bodem verdichten, verzuren en het gras beconcurreren. Tevens zorgt het ook voor lucht in de toplaag van het gazon.
 • door te zaaien.
  Verticuteren is goed en nodig. Het heeft echter ook als nadeel dat er kale plekken in het gazon ontstaan. Op deze plekken zal het onkruid zich weer kunnen vestigen vooraleer de grasmat terug dicht groeit en is het resultaat van al dat werk maar van korte duur geweest. Daarom is het van het grootste belang dat er na het verticuteren wordt doorgezaaid, of met andere woorden nieuw graszaad in het gazon wordt aangebracht. Deze nieuwe, groeikrachtige zaadjes zullen kiemen tussen de oude grassprietjes en zo de grasmat terug verdichten en tevens de diversiteit aan grassoorten op peil houden. Het gazon zal zo verjongen en er weer voller en groener gaan uitzien. De resistentie van het gazon verhoogt en mossen en onkruid krijgen geen kans meer.
Gazononderhoud